Constructed: Modern

Modern je zelo razgiban format, ki vključuje vse karte z novo, moderno obliko, torej od edicije 8th Edition naprej. Pri nas je Modern eden najpopularnejših formatov, saj vključuje veliko število najrazličnejših kart, obenem pa karte tega formata ne zapustijo, torej lahko tudi po dolgem času še zmeraj igraš deck, ki ti je najbolj všeč.

Sestava Modern decka je precej podobna sestavi Standard decka, pri čemer pa imaš zaradi večjega števila kart v formatu na voljo precej več možnosti. Agresivni decki so hitrejši in bolj osredotočeni na zmago v prvih štirih potezah. Decki, ki skušajo kontrolirati potek igre in zmagati počasi, imajo v vseh barvnih kombinacijah na voljo številne različne odgovore na vse stvari, ki jih lahko igrajo nasprotniki. Poleg tega pa so tu še mnogi combo decki, ki skušajo z bolj ali manj neobičajnimi kombinacijami kart doseči zmago.

Vsak, ki že nekaj časa igra Magic, ima v spominu karto ali deck izpred nekaj let, s katerimi je rad igral. Igranje Modern formata ti omogoča, da svoje najljubše karte uporabiš še enkrat, čeprav morda že dolgo niso več v Standard formatu.

Pravila za sestavo kupčka: Deck v Modern formatu mora vsebovati 60 kart in do 15 sideboard kart. Zgornje meje za deck ni, vendar mora biti lastnik decka le tega sposoben zmešati brez pomoči v razumnem času. Vsake karte lahko deck vsebuje največ 4 kopije z izjemo Basic landov, ki so neomejeni. Karte morajo biti iz določenih izdaj.

Pri Modernu so to izdaje od 8. osnovne izdaje naprej. Trenutno so dovoljene izdaje sledeče: MTGSalvation Modern Sets

Pri sestavljanju kupčka ne smete uporabiti bananih kart: MTGSalvation Modern Banlist

Opis ukraden in povzet iz mtgslo.si

Več o formatu:

Limited: Draft

Draft je poseben način igranja Magica, pri katerem 8 igralcev sedi v krogu, nato pa vsak odpre en booster aktualne edicije. Izmed kart izbere eno ter jo doda na svoj kupček, nato pa preostale karte poda naslednjemu igralcu. To počnejo, dokler ne zmanjka kart v prvem boosterju, nato pa obrnejo smer in isto ponovijo še dvakrat. Na koncu ima vsak 42 kart, ki jim doda poljubno število basic landov in si iz tega naredi deck s vsaj 40 kartami.

Dobro vodilo za novega igralca je, da skušaš v deck spraviti 17 landov, 17 creaturjev in 6 spellov. To seveda ni v kamen zapisano razmerje, je pa dobra osnova, ki ti bo omogočila, da imaš v vsaki igri kaj za početi. Katere karte jemati najprej pri draftanju se lahko ravnaš po principu BREAD: Bombs (ogromni creaturji, ki lahko sami zmagajo igro), nato Removal (spelli, ki odstranijo nasprotnikove bombe), za tem Evasion (creaturji, ki letijo ali se kako drugače izogibajo nasprotnikovim blockerjem), šele potem Aggresion (ne nazadnje rabite nekaj agresivnih creaturjev, s katerimi lahko napadate nasprotnika) in končno še Drek (preostanek kart, ki ne počnejo nič pretirano dobrega, so pa sprejemljive, da napolnite 40 kart).

Draft je eden najbolj popularnih formatov, saj pri njem vsakič igraš z novimi kartami, zato so si turnirji med sabo zelo različni. Poleg tega za igranje ne rabiš s seboj nobenih kart, potrebuješ le 40 ovitkov za svoj deck. Za Draft tako ne potrebuješ izpopolnjenega decka, kakršnega potrebuješ za ostale, constructed formate. Prvih nekaj draftov je večina igralcev nekoliko zmedenih, saj je potrebno misliti na veliko stvari naenkrat, kljub temu pa je to izredno zabaven format.

Opis ukraden in povzet iz mtgslo.si

Constructed: Standard
Proxiji

Zaenkrat je dovoljeno neomejeno proxijev. Važno je igrati.

Duo Standard

In Duo Standard, players will submit two Standard–legal decks. Players will not sideboard between games, though they may submit a sideboard (for cards such as Mastermind’s Acquisition). Players can submit two different decks, two of the same archetype with different cards in both, or the exact same deck twice. Have at it!

Match play will take place using both of each players' submitted decks. Matches will be conducted as follows:

Game 1
Which deck each player plays and who goes first will be determined randomly.

Game 2
In the second game, players will use the deck that they didn't play in Game 1. The player who went second in Game 1 now goes first.

Game 3 (if necessary) Each player selects one of their two Standard decks to play for the third game. Then the player who goes first in this game is determined at random.

Limited: Sealed

Sealed je na nek način podoben formatu Draft, saj tudi tu kart ne prineseš s sabo, temveč jih dobiš na turnirju samem. V Sealed formatu dobi vsak igralec šest boosterjev, iz katerih si nato sestavi čim boljši deck z vsaj 40 kartami, pri čemer lahko seveda doda poljubno število basic landov.

Tudi pri Sealed formatu se držimo podobnih navodil kot pri Draftu, pri čemer pa so Sealed decki navadno počasnejši, zato so bombe in removal zanje še bolj pomembni kot običajno. Igralci začetniki navadno zelo uživajo v igranju Sealed formata, saj se s tem hkrati učijo veščin sestavljanja deckov in tudi igranja. Sealed turnirji po navadi potekajo ob in tik po izidu nove edicije.

Opis ukraden in povzet iz mtgslo.si

Več o formatu:

Limited: Cube

Cube je limited format, kjer igralci sami ustvarijo set iz MTG kart. Cube se največkrat igra kot limited draft format, kjer se iz kupa vseh kart, ki sestavljajo Cube za vsakega igralca naključno nameša trikrat po 15 kart.

Velikost Cuba je navadno med 360 in 720 kartami. Vsebina pa je poljubna in odvisna od želja oseb, ki so ta Cube ustvarile. Nekaj pogostih pravil za cube je sledečih:

 • Ponavadi se vsaka posamezna karta pojavi v Cubu le enkrat.
 • Vse barve so praviloma zastopane enakomerno. V vseh dvojnih barvnih kombinacijah se najde kakšne 4-8 kart, na voljo pa so tudi nonbasic landi, ki omogočajo igranje večbarvnih deckov.
 • Graditelji Cuba ponavadi vključijo karte, ki omogočajo gradnjo določenih strategij. Na primer pogosto je podpiranje agresivnega rdečega decka, zelenaga ramp decka, belega swarm decka, kontrole, črnega reanimatorja, etc.
 • Posamezne karte so navadno precej močnejše in bolj uporabne kot v normalnih draftih, zato je priporočljivo graditi deck z neko strategijo v mislih.
Katere karte se pojavljajo v Cubih?

Cube je lahko načeloma katerakoli zbirka kart, ki si jo je graditelj zamislil. Nekaj pogostih variacij je:

 • Powered cube: kjer so prisotne najmočnejše karte iz celotne zgodovine magica. Tu je omejitev za vključevanje ponavadi nezabavnost določenih kart in podpora željenih strategij.
 • Peasant in Pauper cube: uporabljajo le karte, ki so bile kdaj naprintane kot Common ali Uncommon (Pauper le Common). Tu je navadno več poudarka na bitki z Creaturji in počasnem nabiranju prednosti. Navadno je tukaj manj kart, ki same po sebi zmagajo igro in efektov, ki bi brezpogojno odstranili vse Creaturje.
 • Tribal / Combo / Flavor cube: so nekatere druge pogoste oblike, ki imajo svoje specificke in zabavnosti.
Cubi, ki jih uporabljamo v Striparni Oblaček

1v1 Commander

1v1 Commander je format, ki vsebuje karte iz celotne zgodovine magica z nekaj posebnimi pravili:

 • Vsak deck vsebuje natančno 99 kart + Commanderja;
 • Vse karte v decku morajo ustrezati barvni identiteti commanderja;
 • Igralca imata vsak 30 života
 • Igra se na 1 dobljeno igro brez sideboarda
Nekaj več o tem kaj je Commander

Decku poveljuje Commander. To je obvezno legendary creature, katerega barve tudi določajo barve katere lahko igraš v decku. (Primer, za generala si izbereš Olivio Voldaren, ki je rdeča in črna, tako lahko igraš v decku samo rdeče in črne spele in seveda artifacte, ki so brezbarvni. Če pa na primer igraš kot generala Horde of Notions, ki je 5 barven, pa lahko igraš vse barvne kombinacije.)

Commander se ne igra v samem decku, ampak se ob začetku igre nahaja v posebnem prostoru imenovanem Command Zone od koder ga lahko zaigraš ko imaš dovolj mane. V neljubem primeru da general umre se vrne nazaj v Command Zone, od koder ga lahko ponovno zaigraš, s to razliko da vsakič ko umre stane 2 brezbarvni mani več.

Več o formatu:

Multiplayer Commander

Commander ali EDH. EDH je kratica za Elder Dragon Highlander in je poseben format, ustvarjen kot nadgradnja klasičnega highlanderja, to je decka, ki lahko razen basic landov igra vsako karto samo po eno kopijo.

Razlika med njima je v tem, da ima EDH natančno določeno, koliko kart lahko igraš v njem, to je nič več in nič manj kot 100. Druga in najbolj pomembna razlika pa je v tem, da decku poveljuje general. To je obvezno legendary creature, katerega barve tudi določajo barve katere lahko igraš v decku. (Primer, za generala si izbereš Olivio Voldaren, ki je rdeča in črna, tako lahko igraš v decku samo rdeče in črne spele in seveda artifacte, ki so brezbarvni. Če pa na primer igraš kot generala Horde of Notions, ki je 5 barven, pa lahko igraš vse barvne kombinacije.)

Format je namenjen igranju večih igralcev (multiplayer) kot neka zabavna stranska igra med večjimi turnirji. Ime Elder Dragon izvira iz same originalne zasnove igre, kjer so imeli vsi igralci za svoje generale obvezno zmaje (naprimer Nicol Bolas). Igra se je nato bolj in bolj razvijala ime samo pa je ostalo tako.

Ker je zanimanje za tak način igre začelo skokovito naraščati, so pred kratkim tudi pri Wizards of the coast priznali in podprli tak način igranja in tako je EDH oziroma kot so ga Wizardi preimenovali Commander postal nek pol uradni format. Na prodaj so tudi že vnaprej sestavljeni Commander decki, ki nudijo lepo izhodišče vsem začetnikom v tem formatu.

Nekaj pomembnih pravil pri tem formatu: začetno število življenskih točk je povečano in sicer na 30 (ob igri 1 na 1) in 40 (ob igri več igralcev hkrati-multiplayer).

V EDHju so dovoljene vse karte , ki so dovoljene v formatu Vintage, seveda pa ima tudi ta format svojo listo prepovedanih kart.

General se ne igra v samem decku, ampak se ob začetku igre nahaja v posebnem prostoru imenovanem Command Zone od koder ga lahko zaigraš ko imaš dovolj mane. V neljubem primeru da general umre se vrne nazaj v Command Zone, od koder ga lahko ponovno zaigraš, s to razliko da vsakič ko umre stane 2 brezbarvni mani več.

Pri sami izbiri generala ima vsak popolnoma proste roke. Odločiš se katere barve bi rad igral in poiščeš generala ki ustreza izbrani barvni kombinaciji. Seveda pa je general osrednja točka decka in je dobro deck malo prilagoditi le temu oziroma osnovni strategiji okoli njega.

Imamo dve vrsti EDH formata, 1 na 1 in multiplayer. Kompetitivno so začeli EDH igrati predvsem francozi kjer igrajo sistem 1 na 1 in ne multiplayer. Od tu izvira precej terminologije kot je naprimer french mulligan (oziroma Pariz mulligan) pa tudi sama prilagojena lista prepovedanih kart (french ban list). Bolj sproščeni igri med več prijatelji pa je namenjen takoimenovani multiplayer format, kjer je izjemno pomemben element igre politika in dogovori oziroma veliko komunikacije med igralci.

EDH je zelo kompleksen in zanimiv format, ki nudi veliko zabave in raznolikih iger, kjer je vsakdo vabljen da poskusi kaj novega.

Opis ukraden in povzet iz mtgslo.si

Več o formatu:

Constructed: Pauper

Pauper je format kjer so dovoljene le karte, ki so bile kadarkoli izdane kot common na MTGO (Magic Online).

Privlačno pri formatu je, da so na voljo common karte iz cele zgodovine 25 in več let Magica, prav tako pa so karte zelo poceni.

Format Pauper Wizards of the Coast uradno podpirajo le na MTGO. Več informacij o formatu in banlisto najdeš na Gamepedia Wiki

Minimalna velikost decka je 60 kart. Dovoljenih je do 15 kart v sideboardu.

Celotna banlista je torej

 • Cloud of Faeries
 • Cloudpost
 • Cranial Plating
 • Empty the Warrens
 • Frantic Search
 • Grapeshot
 • Invigorate
 • Temporal Fissure
 • Treasure Cruise
 • Peregrine Drake

Primer deckov najdete na mtggoldfish/pauper

B.O.O. Draft

Build Our Own draft, kjer ustvarjamo svoje karte za draftanje. Vsak igralec naumi 45 novih kart. Karte vseh igralcev nato pomešamo, naredimo boosterje kot pri Cube draftu in odigramo.

Smernice

 • Koristni nasveti in orodija: www.custommagic.space
 • Vsak igralec si najprej izbere tematiko svojih 45 kart. Primeri: Slovenska mitologija, obredi/rituali, svetovi iz serij/knjig/filmov..., svetovna politika, etc. Trenutni seznam sodelujočih in žalujočih s tematikami je objavljen tukaj.
 • Za ustvarjanje kart je priporočeno uporabljati: Magic Set Editor.
 • Medsebojno preverjanje poteka v parih. Vsak ustvarjalec ima partnerja in drug drugemu preverjata in svetujeta, glede močnosti in ustreznosti kart. Kart ostalih sodelujočih ne poznaš, ampak je jih prvič vidiš šele ob draftu.
 • V mislih imejte čim bolj enakomerno barvno razporeditev.
 • Rok je okvirno 15.12.2016.
 • Karte se na koncu sprintajo.

Nasveti za ustvarjanje kart

 • Za komunikacijo je ustrezen naš Discord strežnik.
 • Željeno je, da si izmislite kakšne svoje mehanike. Zaradi narave tega drafta bodo najbrž zanimive mehanike, ki se dobro igrajo z že obstoječimi elementi Magica. Tak primer so +1/+1 counterji, triggerji na enchantmente ipd. Več poznanih sestavin kot uporablja mehanika, bolj verjetno je da se bo dobro draftala in igrala z mehanikami drugih.
 • Za ustrezno ubeseditev preverite že poznane karte, ter vprašajte na Discordu.

Sodelujoči

 • Avatar

  Luka Žabkar

  Tematika: Slovenska mitologija
 • Avatar

  Luka Korošec

  Tematika:
 • Avatar

  Luka Kolenc?

  Tematika:
 • Avatar

  Nejc Prelog?

  Tematika: svet brez vode in valovne dolžine ~475nm?
 • Avatar

  Matjaž Plaustainer

  Tematika: Rituali?
 • Avatar

  Martin Bizjak?

  Tematika: