Modern WMCQ Report - A Song of Ice and Fire

17.09.2016 by 七

Prologue

Po debaklu z UWR Nahiri Control na julijskem modernem WMCQ 2016 sem za septembrski poskus iskal nov kupček kart. Ocenl sem, da želim nekaj linearnega ali pa jundovskega, ter da je format izjemno raznolik in controla težko skuje vseobsegajoč načrt in sideboard. Vmes je za trenutek med zvezde formata splaval Dredge, a se je na turnirjih izkazalo, da so se ljudje dovolj dobro oborožili z graveyard hate kartami v sideboardu in deck ni prelomil formata. Zadnji odmeven prikaz moderna je bil prvo septembrski Worlds, kjer je bilo 50% deckov Abzan / Jund thoughtseize + abrupt decay deckov. Poleg tega je letošnji WMCQ promo Abrupt Decay. Zanimivo, (Bant) Eldrazi deck se tu zdi kar solidna izbira, let's do thi..... ... .. .
Ring ring, banana phone .
> Mushi mushi?
>> Nippon desu, Thingu in the Icu, Pyromanceru Ascenscionu - sugoi desu ne?
> Hai so desu.
 

Ker sem že od davnih časov Zendikar standarda navdušen nad Pyromancer Ascension decki sem se hitro zagledal v to beštijo. Japonci so v Pyromancer Combo osnutek vtaknili Thing in the Ice in Lightning Helix, ki dodata decku novo dimenzijo v bitki z agresivnimi decki in nekaj več redundance. Seveda je deck zelo občutljev na izjemno popularne Jund/Abzan Discard decke, Abrupt Decay, (Dredge) Graveyard Hate in precej popularne Engineered Explosives, a včasih pač ne igraš proti discardu in vlečeš svoje 1-of sideboard karte kot glavni na vasi. 

Decklista za katero sem se odločil: http://tappedout.net/mtg-decks/17-09-16-hoe-thing-ascension/

Bistvo decka je 3. ali 4. potezo aktivirati Thing in the Ice in/ali Pyromance Ascension. Ostali del decka so karte za iskanje, vlečenje, metanje svojega decka v graveyard, ter nekaj kurjave. Tretji način za zmago je še karta Visions of Beyond, ki te lahko izvleče iz zgubljene situacije v pozni igri. 

Po sideboardu pa je, v formatu kjer vsak igra vsaj 3 barve, načrt večini zamoriti življenje s krvavo rdečimi Lunami. Morebiti se kdo vpraša kaj se zgodi z našimi Lightning Helixi brez basic Plains v decku?  ¯\_(ツ)_/¯ 
Realno ponavadi sicer kakšnega umakneš iz decka ali pa ga eventuelno začaraš z Manamorphose, ampak je vseeno čuden občutek. Si pa deck z 18 landi žal ne more privoščit basic plains, ker bi bil vsak hand z le basic plains muligan, medtem ko se lahko obdrži veliko rok z 1 modrim landom in cantripi. 

Tournament time!

Na septembrski WMCQ se nas je iz Striparne odpravilo kar 8:

 • Luka Korošec - Merfolk - Tokrat onesnažen z belo barvo, za krepek sideboard.
 • Luka Kolenc - UW Control - Restoration Angel / 3x Cryptic / 3x Ancestral Visions / No combo finish.
 • Luka Žabkar - A Song of Ice and Fire ... shit to bi mogu na decklist napisat. Protagonist tega reporta.
 • Žan Jerman - Jund Jund Jund - Par nestandardnih ali suboptimalnih kart zaradi pomanjkanja kart.
 • Nejc Prelog - BWC {Colorless is a color now #votetrump2016] Prison Eldrazi deck.
 • Martin 'McKane' Bizjak - GU Infect - Yep that's in fact what he played.
 • Jernej Kroflič - Prvi vrli Burn Burn Burn WR Burn Burn Burn igralec.
 • Dejan Bombek - Drugi vrli Burn Burn Burn WRGb Burn Burn Burn igralec.

Tokrat se je turnir odvijal v Ljubljanskem Boleru za Bežigradom, ki je super in prostorna lokacija za turnirje. Naučili smo se tudi, da je po novem? v neposredni bližini Lidl.

Round 1

vs Death's Shadow Suicide Zoo (Okvirni decklist) - [Velcl, Aljaz]

G1: Oba obdržima 7. Sovrag se odpre z 3/3 Wild Nekoneko in Monastery Swiftspear, jaz pa Thing in the Ice. Edina pomembna odločitev v tej igri je bila reskirati življenjske točke in ne blokirati Nacatla, da se izognem Mutagenic Growth in Lightning Boltu. Kljub temu je eventuelno en Thing Podlegel a ga je še prav čas nadomestil drugi. Sovrag je sledečih potezah odigral še Gnarlwood Dryad, naslednjo potezo napadel z vsemi in igral Death's Shadow. Vendar ker se Suicide Zoo kar hitro spravu po 11 življenja sta ga hitro pokončala Awoken Horror in Lightining Bolt.

Sideboard:

+2x Anger of the Gods, +Engineered Explosives, + Verjetno paths to exile. Blood Moon se kljub temu, da deck igra skoraj eksluzivno nonbasic lande zdi prepočasen, sploh on the draw.

-3x Remand (This might repeat often.), -neka kombinacija Gitaxian Probe / Visions of Beyond

G2: Moj opening hand ima Engineered Explosives (EE), 1 land (Sacred Foundry) in kopico modrih kart. Razmišljam in se odločim that it's Time to Get Lucky™, ter obdržim. Nasprotnik igra Wild Nacatl, naslednjo potezo 2x Monastery Swiftspear jaz pa Thing in the Ice. Tretjo potezo me napade s 3x Monastery Swiftspear in Mačko, dvema kartama v roki, 2 v graveyardu in 2 odprti mani. Jaz sem na 16 in zatapan. Tu sem premleval ali braniti s Thing in the Ice in igrati bolj varno, ali bolj zanesljivo obdržati svoj edini threat, ki lahko hitro zaključi igro. V roki sem imel EE, ki bi mu ob igranju mojega tretjega landa, ki ga imam v roki, počisti vse 4 creaturje. Odločil sem se ne blokirati ničesar. Ko pomislim nazaj je bilo to verjetno preveč greedy. Na srečo dobim le 6 damage in sovrag igra še petega 1 CMC creatura (Death's Shadow). Igram EE za 1 in zmagam igro.

Do konca runde še 30 minut, good times.

Ena nauk iz te igre. Noben od naju ni vedel, da je Gnarlwood Dryad Horror. Malenkost relevantno zaradi Thing in the Ice / Awoken Horror, ki vrne v roke vse non-horrorje. To sma potem ugotovila, da sma odigrala narobe. Na srečo ne bi vplivalo na igro, ker je bil Dryad tappan.

1:0 [2:0]

Večina ostalih Stripmasterjev je tudi zmagala prvo rundo, Jerman 1:0.

Tihi je igral BW Eldrazi Prison Mirror in se po drawu v extra potezah odločil nasprotniku predati igro, ker I quote: "Je njegov deck boljša verzija.". The man was impressed.

Round 2

vs WRB Midrange Prowess - Ajani Vengeant, Lingering Souls, Soulfire Grandmasters, Seeker of the Way... [Vrenjak Lazic, Rok]

G1: Imel sem neko bežno predstavo o hitrosti decka, ker je eden izmed nas omenil, da je igral proti čudnem Mardu decku prvo rundo. Strah me je bilo discarda ampak ga na srečo prvo igro nisem videl veliko. Igra se je razvijala počasi s Lingering Souls tako, da sem načrtoval zmago s Pyromancer Ascension a me je bilo strah Nahiri, ki sem jo pričakoval od takega decka. Na srečo je Gitaxian Probe pokazal le Ajani Vengeanta in po aktivacijih Ascensiona, ter nekaj vragolijah tipa remandam svoje bolt kopija pa te udari, sem igro zaključil.

Sideboard: Proti 3 barvnem decku, se v osnovi nagibam proti Blood Moon planu, ampak nisem bil prepričan kako odporen je nanj in če ima mogoče on iste ideje v mislih. 

+2 ali 3 Blood Moons, Wear//Tear (Od belih deckov vedno pricakujem Rest in Peace [RiP])

- Nekaj Lightning Helixov, kakšen Remand / Probe / Visions [Zaradi straha pred RiP]

G2: Sovrag premleva kar nekaj časa in se odloči obdržati. Drugi potezo me preseneti s karto Seeker of the Way, ki je nisem pričakoval iz tega decka. Z Gitaxian Probe ugotovim, da v roki drži 3+ discard spelle a no voljo še nima črne mane. V roki se mi smeji Blood Moon in potegnem tretji land preden se on pribori do črne mane. Bolj kot ne igro potem zmaga Blood Moon, ker lahko delam kar hočem. Vmes se pojavu v igri tudi Soulfire Grand Master, ki me je prav tako presentil. Zanimiv deck, ampak we Got Lucky.

Do konca runde še 20 minut, breathing well.

2:0 [2:0]

Kroflič, Jerman, Kolenc in jaz vsi 2:0 po tej rundi.

Round 3

vs UWr Control [Hercezi, Mario]

G1: Mario je imel prvo rundo Bye in nisem imel nobenih informacij kaj igra. Zaradi njegove nagnjenosti k deckom tipa Soul Sisters [Lifegain deck], me je bilo nekoliko strah matchupa, ko je prvo potezo začel z basic Plains -> Go, ampak se kaj hitro izkazalo, da igra UW Control. Prvo igro sem imel v igri Pyromancer Ascension z enim counterjem, sovrag pa 4 odprte mane. Na koncu njegove poteze sem igral Lighting Bolt v glavo sovragu, da bi dobil na Ascension še drugi counter. Sovrag je premleval in se odločil v response na trigger za dodajanje drugega counterja z Cryptic Command bouncat Ascension in countrat bolt. Na srečo sem bil pripravljen z Remandom, se untapal in po globokem globokem iskanju našel še potrebne Bolte in Helixe, da sem ga ugonobil preden se odtapa z Cryptic Command.

Sideboard: 

+2 Dispel, +1 Swan Song, +1 Wear//Tear, +2 ali 3 Blood Moon

- 2x Lightning Helix, 1 Remand?, Nekaj tipa Visions / Faithless Looting, ker sem pricakoval kaksen Rest in Peace.

G2: Gitaxian Probe pokaže nekaj v stilu 2x Dispel, Negate, Detention Sphere. Tough. Igro napelem v scenarij kjer bi lahko izvedel hiter pritisk s Thing in the Ice, ki je ne more Negatat in odgovoriti njegov Detention Sphere s Swan Songom, v upanju da Thing obrnem prej preden lahko zaščiti Sphere z Dispeli. Žal sovrag kaj hitro potegne Path to Exile in moja igra se zruši. Umrem proti snapcaster - angel beats.

G3: More of the same, ima precej odgovorov. V neki fazi celo v igro spravim Blood Moon, a je nanj kar dobro pripravljen in umrem v extra potezah.

Zelo težak matchup.

2:1 [1:2]

Jerman 3:0, Kolenc 2:1, Kroflic 2:1?. Ostalim ne gre preveč blesteče.

Round 4

vs GWB creature centric Abzan [Butara, Tim] 

G1: Sovražnik me prestraši s Quasali Pridemagom drugo potezo, a ga odstrani stela z jasnega. Po tem ne izvaja veliko pritiska ampak naredi v sledečih potezah nekaj Lingering Souls. Moj Pyromancer Ascension se začne pripravljati na ognjevitost sledečo pozeto. Sovrag ima v igri 4 Lingering Souls jaz pa sem na 9 življenja. Odločim se igrati konzervativno in plačati mano za Gitaxian Probe. V njegovi roki najdem Wilt-Leaf Liege, in me kar malo strese saj bi me skoraj ugonobil od nikjer. Pyromancer Ascension nato naslednjo pozeto naredi svoje in zmagam.

Sideboard:

+2-3 Blood Moon, +2 Anger of the Gods, +1 Wear//Tear

-3x Remand, Helix / Probe etc.

G2: Doleti me nekaj discarda nato igra Voice of Resurgence. Z Gitaxian Probe v njegovi roki najdem Anafenza, the Foremost, Loxodon Smiter, Siege Rhino, Voice of Resurgence. Če jaz potegnem prej tretji land in igram Blood Moon je skoraj izklopljen iz igre, če pa on začne metati v igro svoje 4/4 beštije mi ne kaže dobro. Žal se zgodi slednje in kaj hitro umrem.

G3: Malo se poigram s številkami pri sideboardu, sploh glede Wear//Tear in števila Angerjev. Ta igra se sprevrže v precej degenerirano. Z Gitaxian Probe mu v roki najdem Natural State, Duress, Anafenzo, Lingering Souls?, Temple Garden, Razorverge Thicket, Godless Shrine. Prvo potezo mi iz roke odstrani Blood Moon, sčasoma igra Lingering Souls in Anafenzo, umori moj Thing in the Ice, jaz pa nekje vmes uspem prilepiti Blood Moon. Z aktivnim Pyromancer Ascension tik preden bi umru z zadnjimi kartami počistim Anafenzo in Lingering Souls. Sedaj je vprašanje kdo bo prej povlekel kaj uporabnega. On basic forest, jaz pa kakršnekli draw spelle. Dobim še en Pyromancer Ascension in ga igram. Vendar vlečem dokaj slabo in igra se počasi vleče naprej. Sovrag dobi basic Forest in ugonobi moj Blood Moon. Za tem igra še Naturalize in Golgari Charrm, ter mi ubije oba Pyromancer Ascensiona. V kratkem proti Maelstorm Pulsu umre tud moj Thing in the Ice in naenkrat sem brez vsega, proti nekaj Lingering Souls in creaturjem. V zadnjih izdihljajih mi uspe napolniti graveyard na 20+ kart in igrati Visions of Beyond, ki postanejo Ancestral Recall. Nato s kombinacijo Lightning Helixov, Visions of Beyond in Pyromancer Ascenion igro priključim do ljubkega zaključka.

3:1 [2:1]

Jerman 4:0, Kolenc 2:2, Kroflič sicer zmaga igro proti novem Amulet Azusa decku, ki je imel v igri Leyline of Sanctity v treh igrah. Tretja igra se konča tako, da Kroflič na sovražnikovega double strika Titana? igra Deflecting Palm in igra se konča. Ko sta igralca že podpisala listek in pospravila karte se z Judgom na čelu ugotovi, da Deflecting Palm odbije le prvi udarec Double Strika in tako ne bi bilo dovolj za zmago. Kljub temu je igre že konec in zmaga bi naj pripadla Krofliču, vendar se odloču nasprotniku ponuditi Draw, ki ga sprejme. Kroflič 2:1:1

Note: Tim pozdravlja Alena.

Round 5

vs Bant Eldrazi [Petrovic, Rene]

G1: Obdržim dokaj bogi hand z veliko landi, Remandom in nekaj malenkosti. Sovrag razvija igro precej počasi, igra Cavern of Souls in Remand postane le plačaj 2 vleči karto in moje karte ne sodelujejo preveč hitro. Kljub temu se igra razvije do pozicije, kjer imam v igri 2x Ascension in aktiven Thing in the Ice. Vendar nasprotnik potegne main board Engineered Explosives in mi pokolje vse. To igro zgubim.

Sideboard:

+3 Blood Moon [The dream Blood Moon Matchup] +Wear//Tear, +1 Anger of the Gods

- 3x Remand - 2x Lighting Helix?

G2: Thought-Knot Seer odstrani en Blood Moon, ampak sčasoma povlečem drugega, ki obstane v igri. Thing in the Ice vrne domov vse zle Eldrazije in sovrag se hitro preda.

G3: Sovrag igra 2 Eldrazi Displacerja vendar mu manjka 4. mana za Thought Knot-Seerja, kar vidim po Gitaxian Probu. Thing in the Ice blokira enega izmed displacerjev. Švicam in upam, da povlečem prej tretji land za Blood Moon, kar se sčasom na srečo zgodi in po nekaj neuspelih poskusih za basic landom se sovrag preda. Ta matchup je kar lepo opiše Engineered Explosives vs Blood Moon. Jaz sem imel iz te strani več sreče.

4:1 [2:1]

Jerman 4:0:1 - Intetional Draw z Rutarjem, ker imata oba zagotovljen top 8 po 6. rundah kolikor jih je napovedanih. Kroflič 3:1:1. Kolenc 2:3.

Round 6

Na drugi mizi sma pairana jaz in Jerman. Preštudirama standinge in ugotovima, da je Jerman seveda zagotovo v top 8 tudi z drawam, meni pa se morajo nasmehniti tiebreakerji. Drawama, podebatiramo in se po nekaj minutah odpravimo z Bombekom in Korošcem v iskanju glodabilnih stvari. Props ljubljanskemu burekašu, ki nam ni hotel prodati kosov pice, ker je bilo v njegovih besedah 'pod standardom kvalitete'. Burek it was.

5:1:1 [ID]

Kroflič igra za tiebreaker lottery v top 8 a izgubi 3:2:1

Po swissu:

Jerman 4.
Jaz 5.

Oba v top 8, nICE!
Objavljene nagrade za top 8:

1. WMC invite (Flight to Amsterdam) + 4 boosterje
2. 50 Boosterjev
3-4. 25 Boosterjev
5-8. 15 Boosterjev

Top 8 je vseboval:

 • Lazic - WRB Midrange Prowess - Basically Alen.dec
 • Jerman - Jund
 • Žabkar - A Song of Ice and Fire
 • Avsec - Affinity
 • Penko - Valakut
 • Rutar - Bant Eldrazi
 • Mario - UWr Control
 • Dervodel - UWx Control?


Quarterfinals

vs Jund [Jerman}

Jasno se srečama že v četrtfinalu z Žanom. Končno me doleti pravica in igram proti Jundu, ki pričakujem da me bo suvereno poteptal.

G1: Jund doing jund things. Žan ima sicer počasen začetek ampak me nadleguje s Scavenging Oozom, Abrupt Decayi in Maelstorm Pulse čistijo Pyromancer Ascensione in nič kaj dobro se mi ne godi na tem svetu. Sčasoma pridem v scenarij kjer imam sicer aktiven Pyromancer Ascension a praktično prazen hand in umiram proti nekem naključnem tepežu. Nekje na 1 življenju z razinimi faithless lootings in podobno graveyard napolnim na 20 kart in Visions of Beyond povlečejo 6 kart, v še ene Visions za 6... aktiviram še drugi zadnji ascenion v decku in nekako s kombinacijo Remanda + Kopijami bolta zmagam s tremi kartami v decku.

Sideboard:

+3 Blood Moon [I need all the help I can get]

- Remand / Helix / Looting - Neka kombinacije tega.

G2: Me po hitrem postopku ugonobi T1 Inquistion iz basic swampa na Pyromancer Ascension v Surigal Extraction. Drugi potezo igra Dark Confidanta in moje upanje na zmago leži le še v kombinacije sreče s confidantom in dosti kurjave iz moje strani. Zanimivo odigra Kitchen Finksa, ki ga je sideboardal proti meni, ki ga uspem remandat le za pozeto, potem pa ne zadanem dovolj na Confidant loteriji in ne zberem dovolj kurjave. Kaj hitro umrem.

G3: Mogoče sideboardam notri tudi Anger of the Gods, mislim da enega. Če se ne motim oba mulliganama na 6. Jerman po mojem probu obdrži hand z Dark Confidant, Terminate in 4 landi. Jaz pa nekaj v stilu 1 Island, Serum Visions 2?, Gitaxian Probe, cantrips, Ascension, Bolt, Thing, etc. Zmrazi me ko se zavedam, da se bo igra razvila v to da ne bom kljub stotim cantripom našel drugega landa in bo Jermana Dark Confidant potegnil nazaj v igro. To se tudi zgodi vmes pa odigra še zlobno kombnijacijo Inquistion of Kozilek na Pyromancer Ascension v Surgical Extraction. Odigra tudi Liliano, ki začne +1 discardati karte. Odločim se odvržti Thing in the Ice, ker se mi ne zdi uporabna proti Lilianam in Terminatom. Moj plan tu se začne v upanju da confidant zadane kaj dobrega. Enkrat žana confidant udari za 3 z maelstrom pulsom, s katerim tudi ubije moj Blood Moon, ki mu je izklapljal napade z Raging Ravine.

Nato Confidant dvakrat pokaže lande, žan je na 11 življenja, Liliana na 6, jaz na 10. Žan uporabi fetch land in gre na 10, da napade z Raging Ravine. V igri imam 1 Island, 1 Sacred Foundry. V roki 1x Manamorphose, 1x Lightning Bolt, 1x Lightining Helix, 1x Visions of Beyond. Nekaj podobnega temu skartka. Ko napade z Raging Ravino in Dark Confidantom igram manamorphose dodam mano za Lightning Helix in najdem še en bolt. Odločim se da helix leti v Žana tako gre na 7 jaz pa po napadu in lifegainu tudi na 7. V igri sem mel še vedno le 1x Island in 1x Sacred Foundry tako, da sem je moj out bil da najdem v Draw Phase + Visions of Beyond katerikoli fetchland za Steam Vents ali rdeč source, ki ga najdem. V upkeepu Dark Confidant pokaže Liliano in dva bolta zaključita igro. Greatness at any cost.

Sreča je bila, ampak na obeh straneh. Prav tako pa sem igral na ustrezen out, Žan pa je bil žal nekoliko zmatran od prejšnega dneva in ni bil dovolj pozoren na nevarnost confidanta.

Semi-finals

vs Affinity [Avsec, Anze]

G1: Igro razvije precej počasi s Signal Pest v Steel Overseer, brez raznih Moxov in podobnih pospeševalcev. Zato je Thing in the Ice in nekaj boltov dovolj da zmagam prvo igro.

Sideboard:

+2x Anger of the Gods, +1 Engineered Explosives [Napaka, da nisem vključil tudi Wear//Tear]

- 3x Remand

G2: Se odpre z izjemnim štartom tipa Memnite, Springleaf Drum 2x Mox Opal, Turn 1 cranial plating, inkmoth nexus. Drugo potezo pade še drugi memnite in prvi napade za 7. Jaz sem po muliganu obdržal roko, ki ima turn 3 anger of the gods. Med njegovo tretjo potezo poskusim Lighting Helix na oboroženega memnita, vendar je njegova zadnja karta Stubborn Denial, ki sem ga tudi nesrečno pričakoval. Potem se untapam in počistim z Anger of the Gods, ampak me sčasoma pokončajo Inkmoth Nexusi, ali nekaj podobnega.

G3: Popravim napako in dodam Wear//Tear. Sovrag ima praktično isto otvoritev torej 2x Inkmoth Nexus, 2x Memnite, Turn 1 Cranial Plating, Mox Opal, ... Odloči se za Infect win in me v prvem napadu spravu na 7 infecta. Med igro odigram kakšna 2 Helixa, na žalost pa ima za mojega prvega Thing in the Ice v roki Galvanic Blast. Drugi Thing in the Ice se potem po zanimivem plesu, kjer oba švicama če bo top deckal potrebni land za instant speed premikanje Plating iz enega Nexusa na drugega. Eventuelno pridema v stanje kjer imam Awoken Horror, on 2 Memnite, Cranial Plating in 1 Inkmoth Nexus, jaz na 9 infecta z enim Manamorphose in Boltom v roki, ter 11 life. Povleče Arcbound Ravagerja, ki mu zagotovi zmago z inkmoth nexus napadom, če se ne priborim do drugega bolta. Se ne in umrem.

Epilogue

Top 8 je bil zelo raznolik, večina igralcev je svoje decke poznala precej dobro in se niso dogajale večje napake. Rekel, bi da je v formatu precej odvisno od tega kako dobro pripravljen imaš sideboard in koliko sreče imaš z vlečenjem ustreznih sideboard kart. Je pa raznolikost zabavna.

Props:

 • Prodajalcu bureka, ki nam ni prodal neužitne pice
 • Jermanu za top 8 in bitko na bridko smrt v pol finalu
 • McKanu za prvi turnir in Bizjaku
 • Blood Moonom, ker so raztural

Slops:

 • Meni, ker bi verjetno moral v polfinalu proti Affinity privleči v deck kak Blood Moon proti nadležnim nexusom, vsekakor pa Wear//Tear že v prvi sideboard igri.

Turnir je na koncu zmagal Dervodel.