Nationals 2017

09.09.2017 by 七

Piše se leto 2017 in nationals so split format. 3 runde standard in 3 runde drafta (2x Hour of Devastation, 1x Amonkhet).

Za kaj smo se potegovali?
Finalista turnirja sta dobila plačano povratno karto do francoske Nice in mesto na slovenski 3 članski worlds ekipi poleg Robina Dolarja.

Če je report predolg za koga, predlagam poscrollat dol in prebrati dogajanje v semifinals.

Iz Striparne smo skupaj napraskali za 7 igralcev deckov. Postava je bila postavna:

Lube it up.


  • Luka Žabkar - Dark Temur Energy - praise the Scarab God
  • Aljaž Žabkar - GB Aggro Snake Beats
  • Nejc Prelog - RW Humans agro
  • Jernej Kroflič - Gimped UR Control w/ 2 Torrential Gearhulks
  • Martin Bizjak - Godless Planeswalkers (BW control) - May the gods have mercy on his soul.
  • Matija Kompan - GR agro stuff things - Not wolves though so...
  • Mitja Kodrič - BR vampires

Najprej smo odigrali 3 runde standarda.

Moj Dark Temur Energy deck je midrange zadeva, ki si ne želi srečati kontrole ali rampa.

Round 1: Jeskai Control

¯\_(ツ)_/¯

G1: Vse se mu poklapa ustrezno in me po tem, ko mu anemično Abradam 2 gearhulka pokonča z maso kart in Nahiri, the Harbinger.

G2: Sideboardam ven vecino neuporabnega removala, noter 4x Negate, Tireless Tracekrs, etc in se delam da sem riba.
Longtusk cub zraste hitro prevelik in pravi cas, ga ugonobim, ker je mel bolj žalosten draw.

G3: Precej zanimiva igra, kjer sem s precej energije bil skoz korak spredaj in držal situacijo kjer bi mi lahko nekaj od 2x Bristling Hydra, 1x Longtusk cub preživelo Hour of Devastation wipe. Sovrag me vmes preseneti z Archangel Avacyn in me poskuša napeljati v scenarij kjer bi mi Hour of Devastation uspešno wipal board. Ker ga imam na 2 životih in v roki glorybringerja ga na to pot tud peljem in ko se zatapa za wipe, ga pokonča hasty dragon.

1:0

Round 1

Round 1

Round 2: BG Aggro (Aljaž)

Vse 3 igre potegne snake, there were many snakes and snakes were many.

Sideboardal sem ven večino Longtusk Cubov ker so bolj žalost proti Fatal Pushom, ampak me je v zadnji 3 igri ugonobil neodgovorjeni Winding Constrictor. Moje upanje je bil turn 3 Rhonas, ki sem ga hotel naslediti s turn 4 Bristling Hydro s 6 energije. Vendar je sovrag lepo odigrali pravočasni Transgress the Mind za Hydro, ki je zapečatil igro.

1:1

Round 3: BW Crested Sunmare

Na začetku se mi nasprotnik pohvali, da je dosedaj šel vse runde v extra time, hm.

G1: Ne vem najbolj proti čem igram, ampak Ayli, Eternal Pilgrim, Glory-Bound Initiate in Gideon, Ally of Zendikar mi podata nekaj ideje. Prvo igra zmagam z Glory Bringerji, ki so precej efektiven odgovor na Gideone. Vmes igra tudi Crested Sunmare, kar mi da mal več ideje o njegovem decku, ampak eno potezo prepozno, da bi obrnilo potek igre.

G2: Igre se zavleče v nedogled. Sovrag naredi enega zastonj Konja iz Crested Sunmare, igra tudi Authority of the consulate, ki povroči, da vse moje pošasti prihajajo v igro tapane, kar je precej neugodno za Whirler Virtuosa, ki ju imam v igri 2. Nekako branim in ugonobim Crested Sunmara s 6 power, po tem, ko ga napumpa s Shefet Dunes. Vmes je Enega Crested Sunmare odnesla tudi Chandra Flamercaller v kombinaciji z Glorybringerjem. Vendar ni vse rožnato in se še vedno izvaja precej pritiska tako, da imam precej nizek life in nič kaj uporabnih kart. Vse te dogodoščine s Crested Sunmari in tokeni so me spravile na 1 life, sovrag pa na precej. Kakšno 10+ potezo v prazen hand top deckam land in uporabim Chandra Flamecaller 0, kar mi prinese en land in Servant of the Conduit. Odločim se ju obdržati in nadgraditi roko naslednjo potezo z Chandro. Tokrat se s Chandra 0 povlečem v 4 nonland spelle, med njimi tudi Scarab God, ki naslednjo potezo iz groba potegne Glory-Bound initiate (za lifelinks) in Crested Sunmare, kar pripravi nasprotnika do predaje.

2:1

Draft

Pod #1

Pods 1-2

Pod #3

Pod #4

"We're going deep."

Znajdem se v podu #2.

Pack 1 odprem Angel of Condemnation, ki ga hitro poberem. V naslednjem boosterju pa se mi nasmiha River Hoopoe, ki kot vemo je Resnica, cetudi GU resnica po WW picku. Welp, ko moje prvi dve karti vsebujeta v mana costih WWGU vem kam pes taco moli. Nadraftam GWU ramp deck s precej dobro defenzivo in fikanjem, ampak malo pomanjkanja pri finisherjih. 

Round 1: RW Aggro /w Crested Sunmare + Lifegain triggers (Luka Novak)

Hoopoe is life

G1: Drugo potezo izbiram med 1/3 Defense cat in 3/1 malo bolj assertive Cat. Ker sem on the play se odločim za 3/1 Cat. Seveda sovrag untapa in igra Blur of Blades. Sigh. Postavim nekaj zidov, 1/3 mačk in kakšno letečo zadevo. Novak sicer uspe izvesti par napadov, ampak nič pretresjlivega. Mano si lepo razvijem v celotno bant mavrico in še splash Start // Finish. Eventuelno igra Crested Sunmare, ki ga na srečo hitro pojem s Kefnet's Last Word, in ga je Novak primoran umoriti s Puncturing Blow. Pobije mi tudi Angel of Condemnation ampak, ga že od tretje poteze pinga Wall of Forgotten Pharaohs, ki nato s pomočjo še kakšnega letečkota konča igro.

G2: Hoopoe time! S Pyramid of the pantheon od začetka 'zamaknem' poteze, tako da gradim piramido, ki mi eventuelno da dovolj mane, da lahko začnem vlečti karte s Hoopoe. Vmes držim vseskozi v roki Kefnet's Last Word in čakam na Crested Sunmare. Ostale 3/3 leteče angele in podobne se trudim premagati na druge načine. Eventuelno res pade Crested Sunmare in tokrat ga ukrade in isto potezo s Hoopoe dobim life, vlečem karto in naredim 5/5 horse token. Seems Good. Igra ni več trajala dolgo.

3:1

Round 5: Vs UR Prowess/Eternalize with Hour of Eternity.

G1: Se igra zelo razvleče in ko sem že precej nizko na 4-6 life pride v igro pod sovražnikovo kontrolo 4/4 flying Ominous Sphinx. Igram v scenarij, kjer bi igro lahko zmagal če potegnem Kefnet's Last Word in z njegovim Sphinxom in nekaj Cycling zmagam igro. Vmes je padel tudi Hour of Eternity za X = 1.

G2: Sideboardam noter defenzivo (2/5s for 4 yo.) in Unsummon in Floodwaters za eternalize. Precej dobro pritisne name in igro zgubim, še posebaj ko pade proti koncu Hour of Eternity za X = 2.

G3: The Hoopoe show. Drugo potezo se pojavi Hoopoe. Sovrag me napade z Labyrinth Guardian in tu precej razmišljam ali se postavi preden Hoopoe, glede na to da se ga pumpati ne da, pomaga le kaj v stilu Magma Spray, ki mi ga je prejšne igre že pokazal. Odigram konzervativno in ne branim. Imam precej mane in eventuelno začne Hoopoe vleči karte, dobivati life etc. Tekom igre povleče najbrž ranga 10 kart in gaina 20 lifov. The one true win condition. Po maratonski tretji igri, po njegovem Hour of Eternity, s katerim bi se držal pri življenju igram Floodwaters ter počistim tokene, ter končam s kljuvanjem Hoopoja po sovragu.

4:1

Round 6, z Osojnik drawama

4:1:1 kar je dovolj za top8!

Za top8 je imel možnosti tudi Aljaž s 4:2 ampak je na koncu pristal na 9 mestu z najboljsi tiebreakerji od 4:2 igralcev.

Ostalo so vmes igrali value sideevent drafte, kjer si samo za sodelovanje dobil Inkmoth Nexus promo.

Top 8 - Quarters - vs Ramunap Red (Davorin Detečnik)

G1: Davorin ima višji standing po Swissu zato začne, odpre se precej hitro z dvema 2/1 vampirjema, vecino zadev spucam ampak ne izvajam nobenega na pritiska. Tako me kaj hitro useka po betici Hazoret. Nekje na ~10-12 life se začne pravo švicanje saj ima Davorin v igri kakšne 4 deserte, med njimi graveyard hate in Ramunap Ruins. Nekako začnem all in pritiske z 2/2 cubom in igram Bristling Hydro, skupaj imam nekje 9 energije. En izmed planov je bil sicer narediti 6/6 tuska zato Bristling Hydra le chumb blocka Hazoreta.

Tu nekje sem torej na 6-8 life, nasprotnik na 12-14 s Hazoretom in kupom desertov. Vmes nato igram Scarab Goda. Davorin se po tehtnem premisleku vseeno odloči napasti in Scarab God chumpa Hazoreta, ki je trenutno njegov edini creature. Po razmisleku se odloči aktivirati Scavenger Grounds, da se mi Scarab God ne vrne. Mislim, da je imel dovolj landov da je lahko odvrgel tudi karto od scarab Goda in me spravil na 4-6. Tukaj mislim, da Scarab God sicer ni bil dovolj pomemben za exile, ker sem bil le na 5 landih, ampak ni bila napaka exile, ker je imel še vedno dovolj mane za hazoret aktivacijo in tako ali tako naredi lahko trenutno le po 2 damage na pozeto. Eventuelno se spravim v situacijo kjer je nasprotnik na 6 in imamm v igri 6/6 Cuba, 4/3 Bristling Hydro in 6 energije proti njegovem Hazoretu in eni karti v roki. Spravi me lahko to potezo le na 2 life in tako ga končam ravno zadnjo možno potezo.

G2: Ne igrama prave igre saj mulligana na 5. Sicer obdržim precej klavrn hand z edinim landom GR tapped/cycling + Attune with Aether in Servant of the Conduit. Ampak se mi izzide ker nasprotnik nima nič kaj.

 

Semifinals.

Opazujem igro, ki bo določila kdo bo moj naslednji nasprotnik med UW Approach Control (pls no.) in BW Crested Sunmare life swarm deck. Precej raje bi seveda igral proti BW Sunmare. V G3 pri 1:1 BW Sunmare igralec pripravi scenarij kjer napade v Linvalo in si pripravi scenarij za zmago, ker bi UW Approach igralec moral braniti 3/4 flyer z Linvalo, le njo pa bi potem BW igralec pokončal s Collective Brutality. BW igralec je tudi poznal obe karti v UW roki in je vedel, da nista relevantni. UW igra Blessed Alliance in BW igralec žrtvuje napačnega creaturja. Nato odigra narobe še Collective Brutality in od tam naprej gre igro samo še navzdol.... in seveda zmaga UW Control. Poop Emoji -.-

Torej.... vs UW Approach, sigh.

G1: Umrem proti Approach of the Seconds Suns. Na koncu igre mi v roki gnijejo 2x Abrade in 2x Harnessed Lighnting.

G2:  Sideboardam 4x Negate, Trackers in se par zadev. Ven večina removala, čeprav sem nekaj malega Harnessed lightnings pustil za potencialnega Regal Caracala ali pa vsaj kot kvazi Pump za Hydre in Cube.
To igro mi s hitrim pritiskom z Cubom in Hydrami uspe zmagati.

G3: Igro zmenevriram po countranih Chandrah, Tuskih in Hydrah v pozicijo, kjer imam v igri Whirler Virtuosa, 1 Tokena in v roki Negate, Scrab God, Rhonas in morebiti še kaj ne preveč pomembnega. Nasprotnik igra vmes tudi prvič Approach of the Second sun in gre na 27 life. Virtuoso in token ga spravita na 24, ter igram Rhonasa. Naslednjo potezo UW precej cycla, da se dokoplje blizje Approacha. Rhonas pumpa Virtuosa in skupaj s 2 tokenom napadejo za 11 ter postavijo UW na 13 life.
Naslednjo potezo se v svoji main fazi UW igralec precej zatapa, da vleče dovolj kart s Catarac Land, da naslednjo potezo dobi Approach. Odprta si pusti 2 UW landa.

V tej fazi imam v roki Negate in Scarab God. V igri Whirless Virtuoso, 2x Thopter in Rhonas ter 7 landov. Če vlečem untapam land zagotovim zmago (Razen če ima točno dva yolo unsummona, ki jih sicer igra). Vlečem Blossoming Marsh. Daggers. Torej nasprotnik na 13, enkrat aktiviram Rhonasa in imam 11 power, ostane mi 4 untapane mane in v roki Negate, Scarab God.

Vmes pridem v scenarij kjer se zatapam preden povleče pod 6 kart zakopan Approach of the Second Sun in na srečo nima v roki druega.
Napadem z vsemi, sovrag ne reagira. Sedaj se začne odločitev ali izvesti pump in iti na zmago. 

- Nasprotnik ima v roki okvirno 3-4 karte. Ena izmed njih lahko, da je že approaching sun. Landov v igri je 8 (2 untapana). Torej naslednjo potezo bi moral imeti za zaščito untapan land in 2 or less mana counterspell za negate. Censor ne pomaga. Če porabim svoj negate in ima kakršnokli removal za 2 mana or less naslednjo potezo zgubim na mestu.

- Vem da deck igra 4x Blessed Alliances, Unsommons in ponavadi neko količino Aether Meltdown in/ali Immolating Glare. Do sedaj sem prejšne igre videl le Blessed Alliances in Unsummon. To igro ni igral še nobenega od teh removalov. Odločim se, da je preveč verjetno, da ima enega v roki in izvedem napad le za 11 ter ga pustim na 2 life. Imam untapane 4 mane.

Sovražnik na 2 life. Sovražnik vleče in igra untappan land. Igra Descend upon the Sinful, ter ima odprte še 3 mane. Tukaj razmišljam, če negatam in ima counterspell se Descend izvede. Glede na kar imam v roki lahko svojo naslednjo potezo igram le summing sick Scarab Goda in sem deterministično mrtev. Možni outi v tem primeru so mi top deck, 2x Glory Bringer, 2x Chandra, Torch of Defiance in Chandra, Flamecaller. Takrat nisem niti uspešno pomislil na vse te možen drawe. Odločim, se da ne countram in pustim da vse umre. Na žalost to pomeni tudi Rhonasa, ker Descend seveda Exila. Plan je naslednjo potezo s 8 mane igrati Scarab God + držati odprt Negate s podporo 3 mene, kar igra tudi okoli censorja.Odtapam se vlečem Longtusk Cuba in ga igram. Tako se zaščitim tudi pred Supreme Will na negate, cub pa je se vedno lethal. Njegova 3 mane karta je Stasis Snare, ki ga igra na koncu poteze in mi exila cuba.

Vleče in ima v roki 2 karti. Igra Approach of the Second Sun, ki mu ga countram. Vlečem nekaj nekoristnega in igram Scarab Goda. Povleče karto in mi pokaže land in drugi Approach of the Second Sun. Zgubim.

___________________________________________________________

Verjetno če bi pravilno razmišljal v potezi kjer je crackal main phase Catarac, bi lahko morebiti iz tega kaj izluščil. Čeprav tam mislim, da je enostavno igral drugi untapan land za grožnjo, ko je bil na 13.

Welp tolažilna nagrada 50 boosterjev se odkrito povedano ni zdela vredna mišjega kakca. Počutim, se kot da sem moral odigrati okoli precej napačnih stvari, da sem uspel to igro izgubiti. Je pa UW igralec odigral lepo pogumno, ko je igral Descend upon the Sinful, čeprav je vedel da je mrtev na mestu če mu tam countram. Čestitke mu ni kaj, outplayed.

_______________________________________________

Nato je bilo potrebno odigrati še en ekstra match za tretje mesto (potencialni replacement če kdo odpove) proti God Pharaoh's Gift decku, ki Black Temur verziji ni tako problematična. Prvi dve igri sma si razdelila 1:1, tretjo igro pa sem obdržal hand s Struggle // Survive, Disposess in še kaj. Ampak nisem do konca igra videl črnega sourca, ki jih je v decku vsaj 14. Tle že niti nisem bil s srcem pri igri, ker je bila nepomembna. Oba sma si prislužila 1 pro točko.

_______________________________________________

MEANWHILE IN VALUE DRAFT LAND

Side event draft

Side event #grudgematch

Value town

Naši se posedejo v sideevent drafte in Tihi odpre Consecrated Sphinx invocation. Vrednost circa 80€. Karto gladko passa, na srečo vsaj Martinu.... 
Ko sem ga pobaral zakaj se je tako odločil na 4/2/1/1 draftu je pripomnil, da si ni mislil da je toliko vredna ampak bolj v stilu 30-40€................ 

There are sociapaths and then there's Tihi.

PS.

Med pisanjem na repeat: https://www.youtube.com/watch?v=uPJLV1OaAHU. C'est la vie.

Props:
- Organizaciji, Neyko za judganje
- Value drafti z Inkmoth Nexusi
- Hoopoe ker je resnica.
- Longtusk Cubu ker je CoolCat
- Vsem, ki smo si prijazno posodli karte in spacali skupaj nekaj standard deckov.
- Nadiju za slikovni material in moral support :p
- Tihemu, ker je nor.

Slops:
- Cowards can't block warriors. Next time pump.